Πώς να δημιουργήσετε XML sitemap για τον ιστότοπό σας στο WordPress

xml-sitemap.png

Ο χάρτης ιστοτόπου, όπως υποδηλώνει ήδη το όνομά του, είναι ένας χάρτης του ιστότοπού σας. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ένας χάρτης ιστότοπου είναι μια λίστα με όλες τις σελίδες που βρίσκονται στον ιστότοπό σας.

Μερικές φορές, αυτή η λίστα μπορεί να δημιουργηθεί χειροκίνητα προκειμένου να εμφανιστεί η δομή του ιστότοπού σας. Εμφανίζοντας τη λίστα των σελίδων σας, μπορείτε να εμφανίσετε τις κύριες κατηγορίες και τις υποκατηγορίες τους, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μετακινηθούν. Αυτή η μέθοδος ήταν πολύ πιο δημοφιλής στο παρελθόν. Ακόμα, υπάρχει ένας χάρτης ιστότοπου σε όλους τους καλά οργανωμένους ιστότοπους, αλλά σε μια κάπως διαφορετική μορφή.

Αντί να δημιουργείτε χειροκίνητα έναν χάρτη ιστότοπου και να συνδέετε όλες τις σελίδες με το χέρι, η σημερινή τεχνολογία σάς επιτρέπει να το κάνετε αυτό αυτόματα. Αντί να εμφανίσετε έναν χάρτη ιστότοπου στον επισκέπτη σας, θα πρέπει να οργανώσετε καλύτερα την πλοήγησή σας και να χρησιμοποιήσετε έναν χάρτη ιστότοπου μόνο για μηχανές αναζήτησης.

Κατά τη δημιουργία ενός χάρτη ιστότοπου για μηχανές αναζήτησης, τα πρόσθετα WordPress θα το κάνουν για εσάς. Αντί για απλό HTML, το έγγραφο θα γραφτεί σε XML και ο χάρτης ιστότοπου θα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του ιστότοπού σας. Όταν έχετε δημιουργήσει έναν χάρτη ιστότοπου, οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing θα είναι πιο αποτελεσματικές όταν πρόκειται για ευρετηρίαση του ιστότοπού σας. Επειδή αυτή η λίστα θα ενημερώνει τα bot της μηχανής αναζήτησης για τη δομή του ιστότοπού σας, θα ξέρει ακριβώς τι να ψάξει. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερο SEO που σημαίνει ότι οι χρήστες θα μεταβαίνουν στον ιστότοπό σας μέσω των μηχανών αναζήτησης πιο εύκολα.

Στο WordPress, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες προσθήκες που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά και να δημιουργήσουν έναν χάρτη ιστότοπου για εσάς. Δεν έχει σημασία ποια θα επιλέξετε, αλλά σας προτείνουμε να διατηρήσετε μόνο ένα πρόσθετο. Η χρήση πολλαπλών προσθηκών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο WordPress καθώς και στις μηχανές αναζήτησης και μπορείτε να κάνετε τα πράγματα χειρότερα αν δημιουργήσετε πολλούς χάρτες ιστότοπου με διαφορετικά πρόσθετα. Στις ακόλουθες γραμμές, πρόκειται να σας δείξουμε δύο δημοφιλείς προσθήκες χαρτών ιστότοπου.

Χάρτες ιστοτόπου Google XML

ΤΙΜΗ: Δωρεάν


Με σχεδόν 18 εκατομμύρια λήψεις και πάνω από 1 εκατομμύριο ενεργές εγκαταστάσεις, αυτό το απλό πρόσθετο είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή για την εργασία. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή αυτό το πρόσθετο σάς δίνει πολλές επιλογές για να διαλέξετε, αλλά επειδή θα σας ξεκινήσει σε δευτερόλεπτα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να δημιουργήσετε τον χάρτη ιστότοπού σας είναι να εγκαταστήσετε την προσθήκη:

 1. Μεταβείτε στις προσθήκες -> Προσθήκη νέου
 2. Αναζήτηση για: “Χάρτες ιστοτόπου Google XML”
 3. Εγκαταστήστε και ενεργοποιήστε την προσθήκη
 4. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις -> Χάρτες ιστοτόπου XML

Όταν μεταβείτε στις ρυθμίσεις της προσθήκης, θα παρατηρήσετε ότι ο χάρτης ιστοτόπου σας έχει ήδη δημιουργηθεί. Η προσθήκη θα σας συνδέσει στον χάρτη ιστοτόπου σας, τον οποίο μπορείτε να ανοίξετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας για δοκιμαστικούς σκοπούς.

Παρόλο που τελειώσατε κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα, οι χάρτες ιστότοπων Google XML σάς δίνουν την ευκαιρία να ρυθμίσετε λεπτομερώς τον χάρτη ιστοτόπου σας. Εάν κάνετε κύλιση στις ρυθμίσεις, θα παρατηρήσετε ότι μπορείτε να επιλέξετε ποιες μηχανές αναζήτησης θα συμπεριλάβετε, θα μπορείτε να επιλέξετε σελίδες που (δεν θέλετε) στον χάρτη ιστότοπού σας και πολλά άλλα.

Το σπουδαίο πράγμα για τους χάρτες ιστότοπων XML Google είναι ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει αυτόματα τον χάρτη ιστοτόπου σας. Εάν προσθέσετε μια σελίδα, η προσθήκη θα την προσθέσει στον χάρτη ιστότοπού σας. Εάν διαγράψετε ένα, το πρόσθετο θα σας καλύψει και θα κάνει το ίδιο στο αρχείο XML.

SEO από την Yoast

ΤΙΜΗ: Δωρεάν


Αυτό το πρόσθετο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα για το WordPress. Ο κύριος σκοπός του είναι να ελέγχει το περιεχόμενό σας, προκειμένου να επιτύχει καλύτερο SEO, αλλά σε αυτό το άρθρο, δεν εξετάζουμε λεπτομέρειες σχετικά με το SEO της Yoast. Δεδομένου ότι η προσθήκη είναι τόσο δημοφιλής, είναι πολύ πιθανό να την έχετε επίσης εγκατεστημένη στο WordPress. Και όσον αφορά τους χάρτες ιστότοπου, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε πρόσθετα πρόσθετα, καθώς το SEO by Yoast σάς παρέχει την ενότητα που είναι υπεύθυνη για τον χάρτη ιστότοπού σας. Επομένως, εάν έχετε εγκαταστήσει την προσθήκη, δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τον χάρτη ιστοτόπου σας:

 1. Πλοηγηθείτε στο SEO> Χάρτες ιστότοπων XML
 2. Δημιουργήστε τον χάρτη ιστότοπού σας

Όπως σας είπαμε, η δημιουργία ενός χάρτη ιστότοπου είναι πραγματικά εύκολη και υπάρχουν τόνοι άλλων προσθηκών που θα κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ανεξάρτητα από το ποια χρησιμοποιήσατε για να δημιουργήσετε τον χάρτη ιστότοπού σας, τώρα πρέπει να πείτε στις μηχανές αναζήτησης πού βρίσκεται ο χάρτης ιστότοπου. Στις ακόλουθες γραμμές, πρόκειται να δείξουμε πώς να προσθέσουμε ένα στα Εργαλεία για Webmasters Google. Εάν εξακολουθείτε να μην έχετε προσθέσει και επαληθεύσει τον ιστότοπό σας, δείτε πώς μπορείτε να προσθέσετε τον ιστότοπό σας στα Εργαλεία για Webmasters Google.

 1. Μεταβείτε στα Εργαλεία για Webmasters Google
 2. Ανοίξτε τον ιστότοπό σας από τη λίστα
 3. Μεταβείτε στην ανίχνευση -> Χάρτες ιστοτόπου
 4. Κάντε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη / δοκιμή χάρτη ιστότοπου”
 5. Εισαγάγετε την τοποθεσία του χάρτη ιστότοπού σας
 6. Κάντε κλικ στο κουμπί Δοκιμή και τελικά κάντε κλικ στο κουμπί Υποβολή

Τελείωσες. Ο χάρτης ιστοτόπου σας δημιουργήθηκε και η Google ειδοποιείται για αυτό. Αφήστε το αρχείο XML στον διακομιστή σας και αφήστε το plugin σας να κάνει τη δουλειά του.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Liked Liked